Meta gooit miljarden dollars in het verder uitbouwen van de metaverse in de toekomst van sociaal netwerken, maar ook op korte termijn kijkt de tech-gigant naar de kracht van messaging om gebruikers op een meer persoonlijke manier met elkaar te verbinden. Op dat front introduceerde het bedrijf deze week zijn plannen voor een belangrijke update van zijn WhatsApp messaging app die gebruikers in staat zal stellen om nu niet alleen privé te verbinden met vrienden en familie zoals voorheen maar ook kunnen deelnemen aan grotere discussiegroepen. Dat gaat via Communities. Deze groepen zijn bedoeld als vervanging voor de grotere groepschats.
Communities zou met name een uitdaging kunnen vormen voor andere messaging-apps op dit moment zoals Telegram (dat onlangs een prominente rol is gaan spelen in de communicatie in verband met de oorlog in Oekraïne) naast andere platforms voor privéberichten, zoals iMessage of Signal en andere die worden gebruikt om met groepen te communiceren.
De functie kan in eerste instantie leiden tot vergelijkingen met Facebook Groups, een meer besloten netwerktool op Facebook die nu maandelijks 1,8 miljard gebruikers bereikt, volgens de meest recente openbare gegevens van Facebook. Vergelijkbaar met Groups, zou WhatsApp Communities organisaties, clubs of scholen in staat stellen om netwerken te creëren voor hun leden om met elkaar in contact te komen en nieuws en updates te delen. En net zoals Facebook Groups onlangs heeft toegevoegd, ondersteunen Communities ook de mogelijkheid om subgroepen te hosten.
Een vrijwilligersorganisatie kan bijvoorbeeld een subgroep samenstellen voor mensen die betrokken zijn bij een bepaald project, zoals een voedselinzameling. Een groep ouders kan subgroepen organiseren op basis van de leeftijd van hun kinderen. Een school zou subgroepen kunnen oprichten voor verschillende klassen of buitenschoolse activiteiten. Een club zou subgroepen kunnen hebben voor het plannen van verschillende evenementen en activiteiten. En ga zo maar door. Dit zou natuurlijk ook door bedrijven gebruikt kunnen worden om daadwerkelijk een Community op te zetten. Zo zorg je voor maximaal klantbehoud en betrokkenheid voor je bedrijf.
Maar terwijl Facebook Groups enige overlap vertoont met WhatsApp Communities, zijn de twee niet voor hetzelfde doel ontworpen. Facebooks product wordt vaak gebruikt door grotere, niet verbonden vreemden die een gemeenschappelijke interesse delen. WhatsApp Communities daarentegen zijn gericht op meer besloten en persoonlijke groepen, waaronder groepen waarvan de leden al op andere manieren met elkaar verbonden zijn, ook in de echte wereld.
De nieuwe functie is wordt nog niet uitgerold in Nederland. De functie wordt in eerste instantie gelanceerd in een beperkte test met vooraf geselecteerde groepen om meer feedback te krijgen voorafgaand aan een openbare lancering. WhatsApp heeft niet gezegd wanneer de functie het grote publiek zal bereiken, maar merkt op dat sommige nieuwe functies van Communities – zoals reacties, het delen van bestanden en 32-persoonsgesprekken – eerder zullen worden uitgerold. Het is dus nog even wachten tot wij in Nederland aan de beurt zijn.