Nederlandstalige broninformatie

Google voegt Nederlandstalige broninformatie toe aan zoekresultaten

Google voegt Nederlandstalige broninformatie toe aan zoekresultaten. De functie is er al sinds vorig jaar in het Engels en komt later dit jaar naast het Nederlands ook beschikbaar in het Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Met de nieuwe functie kunnen gebruikers op de bolletjes naast een zoekresultaat klikken om meer te lezen over de site in kwestie, zoals de eigenaar, het privacybeleid en of er advertenties worden aangeboden. Dit is onlangs bekend gemaakt door Google. Dit werkt nu alleen op het web, maar zal ook in de Google zoek app komen. De functie is sinds vorig jaar beschikbaar voor raadpleging in het Engels en is tot nu toe 2,4 miljard keer geraadpleegd, zo beweert het bedrijf. Het is onbekend wanneer de functie precies beschikbaar zal zijn voor gebruikers in Nederland, maar dat het gaat komen is volgens Google vrijwel een feit.

Google kondigt, naast het toevoegen van Nederlandstalige broninformatie, verdere wijzigingen in de zoekmachine aan. Het zet bijvoorbeeld zijn Multitask Unified Model in om consensus van informatie te vinden bij betrouwbare bronnen voor de snippets die vragen in een zoekresultaat moeten beantwoorden. Het zoekbedrijf probeert ook het aantal snippets te verminderen voor zoekopdrachten waarbij het niet relevant is. Bijvoorbeeld, als u zoekt op de naam van een persoon, zoals “Ada Lovelace,” krijgt u misschien geen uitsnede.

Al met al zijn het weer positieve ontwikkelingen binnen Google die ervoor dienen te zorgen dat er minder misinformatie wordt geproduceerd en verspreid op het internet. Zoals we allemaal wel weten: op het internet wordt wel eens onjuiste informatie geproduceerd en verspreid, die door veel mensen wordt geloofd.