online marketing strategie

Hoe maak je een online marketing strategie

Ben je een ondernemer die een online marketing strategie wil opzetten, maar niet weet waar te beginnen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers voelen zich overweldigd bij de gedachte aan het creëren van een online aanwezigheid. Toch is het eigenlijk wel essentieel om in kaart te brengen wat je wilt doen en waar je het precies voor doet. In andere woorden: waar sta je nu? Waar wil je heen? En wat ga je doen om daar te komen?

Wat is een online marketing strategie?

Een online marketingstrategie is een actieplan om jouw bedrijf op het internet te promoten. Dit kan alles omvatten van zoekmachine optimalisatie (SEO) tot social media campagnes tot e-mail marketing. Of het kan een mix van alle drie omvatten. Er zijn veel online marketing kanalen waar je gebruik van kunt maken. Hieronder een klein voorbeeld:
  1. Een website: Een website is essentieel voor het online promoten van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je site professioneel is en gemakkelijk te navigeren. Vermeld duidelijke oproepen tot actie en contactinformatie op elke pagina.
  2. Zoekmachine optimalisatie: Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een proces waarbij je website wordt geoptimaliseerd om hoger te scoren in de resultatenpagina’s van zoekmachines. Dit kan helpen meer potentiële klanten te bereiken die online zoeken naar bedrijven zoals die van jou.
  3. Pay-per-click reclame: Pay-per-click (PPC) adverteren is een vorm van betaalde digitale marketing waarbij je advertenties kunt plaatsen op zoekmachines en andere websites. Wanneer iemand op jouw advertentie klikt, betaal je het geadverteerde bedrag per klik. PPC kan een effectieve manier zijn om meer klanten te bereiken en leads te genereren.
  4. Social media marketing: Social media platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn zijn krachtige tools om online in contact te komen met potentiële en huidige klanten. Maak social media profielen aan voor jouw bedrijf en begin met het delen van interessante en informatieve content die zal aanslaan bij jouw publiek.

Waarom is een online marketing strategie belangrijk?

Een effectieve online marketingstrategie kan helpen een groter publiek te bereiken, naamsbekendheid op te bouwen en leads en omzet voor jouw bedrijf te genereren. Het is ook een geweldige manier om met klanten in contact te komen en een gemeenschap rond je merk te creëren.

Hoe maak ik een online marketing strategie?

Er zijn veel verschillende manieren om een online marketingstrategie op te zetten. Begin met het identificeren van je online doelen en doelstellingen en ontwikkel vervolgens een actieplan dat enkele of alle van de volgende onderdelen omvat:
-Ontwikkelen van een website
-Het optimaliseren van je website voor zoekmachines
-Creëren van inhoud zoals blog posts, e-books, of whitepapers
-Promoten van je inhoud via sociale media
-Het plaatsen van advertenties of sponsoring op andere websites

Doelen stellen en het meten van resultaten

De eerste stap naar succesvolle online marketing is het stellen van doelen en het bijhouden van die vorderingen. Dit zal je helpen bepalen of jouw inspanningen al dan niet vruchten afwerpen. Vergeet niet dat de sleutel tot succesvolle online marketing consistentie is, dus zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe inhoud plaatst, e-mailcampagnes verstuurt en actief bent in de sociale media. Het doen van onderzoek voordat je begint met het promoten van jouw bedrijf zal ook helpen ervoor te zorgen dat je de meest effectieve strategieën gebruikt om je doelen te behalen.

SWOT-analyse

Als het op online marketing aankomt, is het belangrijk om een SWOT-analyse te maken. SWOT: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats. Dit zal helpen om jouw sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen te identificeren. Zodra je deze dingen weet, kun je een marketingstrategie creëren die zal helpen om jouw doelen te bereiken.
Hieronder een kleine SWOT-analyse van online marketing:
Sterke punten
– Je hebt volledige controle over uw online aanwezigheid
– Je kunt met gemak een wereldwijd publiek bereiken
– Het is relatief goedkoop om te beginnen
Zwakke punten
– Het kan tijdrovend zijn om een effectieve online marketing campagne te beheren.
– Er is veel concurrentie
Kansen
– Je kunt gemakkelijk mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.
– Je kunt online marketing gebruiken om een persoonlijke relatie met klanten op te bouwen.
Bedreigingen
– Jouw website kan gehackt worden.
– Je zou het doelwit kunnen worden van negatieve publiciteit

Concurrentieanalyse

Zodra je een SWOT-analyse hebt gemaakt, is het tijd om een concurrentieanalyse te maken. Dit zal helpen te begrijpen wat jouw concurrenten doen en hoe ze het doen. Met deze informatie kun je een marketingstrategie creëren waarmee je de concurrentie voor kunt blijven.
Er zijn vele manieren om een concurrentieanalyse te doen, maar enkele van de meest gebruikte methoden zijn:
– Zoekmachine optimalisatie (SEO): Hoe doen je concurrenten het organisch in Google?
– Sociale media marketing (SMM): Hebben je concurrenten betaalde advertenties draaien op social media?
– Betaling per klik reclame (PPC): Hebben je concurrenten betaalde advertenties draaien op Google?

USP Analyse

Nadat je een concurrentieanalyse hebt uitgevoerd, is het tijd om een USP-analyse uit te voeren. Dit zal helpen te begrijpen wat jouw product of dienst uniek maakt. Met deze informatie kun je een marketingstrategie creëren die zal helpen de unique selling points van jouw bedrijf te benadrukken.
Er zijn vele manieren om een USP-analyse te doen, maar enkele van de meest gebruikte methoden zijn:
– Product vergelijking
– Vergelijking van kenmerken
– Vergelijking van voordelen

Positieschets

Nadat je een USP-analyse hebt uitgevoerd, is het tijd om een positieoverzicht te maken. Dit zal helpen te begrijpen welke positie jouw product of dienst in de markt inneemt. Met deze informatie kun je een marketingstrategie creëren die zal helpen uw publiek effectiever te bereiken.
Er zijn vele manieren om een positieoverzicht te maken, maar enkele van de meest gebruikte methoden zijn:
– Marktsegmentatie: het proces van het verdelen van een brede consumenten- of zakelijke markt, die gewoonlijk bestaat uit bestaande en potentiële klanten, in subgroepen van consumenten (segmenten genoemd) op basis van een of ander gemeenschappelijk kenmerk.
– Doelmarkt analyse: denk aan je doelgroep. Wie is je doelgroep? Wie is je ideale klant? Hoe bereik je die?
– Product positionering is een marketingtechniek die erop gericht is producten in een zo goed mogelijk daglicht te stellen voor verschillende doelgroepen. Welke problemen los ik op met mijn product?

Conclusie

Nadat je een concurrentieanalyse en USP-analyse hebt uitgevoerd, is het tijd om een marketingstrategie op te stellen. Dit zal helpen de concurrentie voor te blijven en jouw  product of dienst te laten opvallen. Met deze informatie kun je een marketingstrategie creëren waarmee je de unique selling points van jouw bedrijf kunt benadrukken. Een online marketing strategie is een plan waarin je vastlegt hoe je online jouw doelstellingen gaat behalen.